Skip to main content

Yangın Tahliye Planı


Karşılaşılan acil durumların karşısında içeride bulunan kişilerin tahliyesini planlamak amacıyla hazırlanmaktadır. Yangın tahliye planı içerisinde kaçış yolları, kaçış yönleri, çıkışlar, müdahale araçları ve yangından korumalı ya da korunmasız olan bölümlerin belirtilmiş olduğu krokiye yangın tahliye planı denilmektedir.

Yangın Tahliye Planı (Acil Durum) - Yangın Raporu

Bu plan yangın tahliye planı olarak geçse de tüm acil durumlara karşı hazırlanarak planlanmaktadır. Yangın tahliye planı içerisinde çıkış yollar, kapılar, müdahale için gerekli olan envanterler semboller aracılığı ile belirtilmektedir.

Plan üzerinde kişilerin sembolleri anlamaları açısından sembol açıklamaları ve uygulama kurallarına da yer verilmektedir. Kullanılan bu sembollerin ISO7010 Uluslararası standartlarına uygun olunması gerekmektedir. Uluslararası düzeyde ortak bir dil geliştirilmesi, tahliye planlarında oldukça önemlidir.

Ayrıca bu belirtilenlere ek olarak ilk yardım malzemelerinin bulunmuş olduğu noktalar, görev paylaşımları, görevlendirme yapılmakta olan personellerin iletişim bilgileri ve acil bir durumda yardım istenecek kamu kuruluşlarının da iletişim bilgilerine yer verilmektedir.

Yangın Tahliye Planı Krokisi (Acil Durum) - Yangın Raporu

Acil Durum ve Yangın Tahliye Kat Planları

İşyerlerinde acil durum ve kat tahliye planları çalışan ve ziyaretçilerin bilgilendirilme esasına uygun olarak düzenlenmiş olması önemlidir.

  • Tahliye planları acil durum kaçış yerlerini ve envanterleri göstermektedir.
  • Yapılan risk analizleri ile acil durum ve yangın tahliye kat planlarının örtüşmesi zorunludur.
  • Kat planları üzerine genel acil durdurma butonları bulunması gereklidir. Bu butonlar gaz kesme ya da elektrik kesme gibi özel durumlarda kullanılması gerekmektedir.
  • Toplantı salonlarının da yer aldığı alanlar içerisinde ‘Güvenlik Bilgilendirme Videosu’ bulunmalıdır.
  • Tahliye kat planları, giriş ve çıkışlar, katlar üzerinde ulaşım noktalarına ve iş yerlerine gerekli sayı da asılması gereklidir.
  • Ofis ya da büro gibi iş yerlerinde oda tipi tahliye kat planının bulunması gerekmektedir.
  • Çok geniş olan iş yerlerinde, yönetmenliğe uygun olan 2. Bir kaçışa sahip olmaları durumunda da kısmi tahliye kat planlarının hazırlanması gerekmektedir.
  • Toplu iş yerleri merkezlerinde ve AVM gibi alanlarda Acil durum ve yangın tahliye kat planlarının bulundurulması esastır.
  • Çoklu olarak yapılan kaçış planları, merdivenler ve toplanma yerleri gibi alanların numaralandırılması gerekmektedir. Bu numaralandırılan yerlerin acil durum plan dosyası ile de örtüşmüş olması oldukça önemlidir.