Skip to main content

Yangın Ofis Raporu


Ofisler çalışan kişilerin zamanlarını en çok harcadıkları alanlardır. Bu alanlar da sevdiklerimiz bulunduğundan dolayı yangın güvenliğinin sağlanması ve teyit edilmesi oldukça önemlidir. Son zamanlarda ofislerin yer aldığı yüksek katlı binalar büyük risk oluşturmaktadır.

Her ofisin tahliye edilmeleri açısından yangın ofis raporlarının bulunması gereklidir. Bu raporun bulunmaması ofislerin hizmete açılmasını engellemektedir.

Yangın Ofis Raporu (İtfaiye, Ruhsat) - Yangın Raporu

Ofislerde Alınabilecek Yangın Güvenlik Önlemleri Nelerdir?

Ofisler zamanın çok büyük bir kısmın geçmiş olduğu alanlardır. Bu alanlar içerisinde yangın güvenliğin sağlanması açısından öneme sahip olmaktadır. Yüksek katlı binalar içerisinde yer alan ofisler yangın açısından risklidir. Bu alanlar yangın sırasında tahliye edilmeleri açısından oldukça zordur. Ayrıca yangın algılama ve ihbar sistemlerinin bulunması da oldukça önemlidir.

Ofis binaların içerisinde yer alan elektrik ve kablolar yangın güvenlikleri açısından bir numaralı olan düşmandır. Modern binalar da kablo yığınları bulunmaktadır. ofislerde yangın yaşanmalarının temel sebebi yıpranmış kablolar, aşırı yüklenmelerin yaşanması ve oluşan kısa devreler denetlenmedikleri takdir de tehlikeye sebebiyet vermektedir.

Yangın kablolardan oluşmasa da yıpranmış kablolar büyümesine sebep vermektedir. Kablolardan oluşan zehirli gazlar insan hayatı açısından da büyük bir risk taşımaktadır. Bu sebeple de zehirli gaz oluşmayan ve yangınlara dayanıklı olan kablolar tercih edilmelidir.

Yangın alanında kaçış oldukça büyük öneme sahiptir. Kaçış yolları hem hazır hem de yeterli olması gerekmektedir. Yangın kapıları her an kaçış açısından müsait olması gerekmektedir. Sık olarak yapılan hata yangınlarda kaçış yollarının malzemelerle kapalı ya da kapıların kilitli olmaları kaçış yaşanmasını zorlaştırmaktadır.

Yangın ofis güvenliği açısından en öneli olan sistem algılamadır. Modern algılama sistemleri yangını, daha başlama aşamasında bildirilmesini sağlamaktır. Bu sayede yangın daha tam olarak gelişmeden erken müdahale edilmesini sağlamaktadır. Bu şekilde tahliye edilmesi de mümkün olmaktadır. Bu şekilde yaşanacak olan can ve mal güvenlikleri riski de en aza indirilmektedir. Yangın algılama sistemleri, dumanları ve ısısı sebebiyle yangının oluştuğunu algılamaktadır.

Yangın söndürme sistemlerinde, sprinkler kullanılmaktadır. Bu sistemin düzenli basınç kontrollerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Sprinkler sistemin diğer bir adı da sulu söndürme sistemidir. Isıya göre söndürme gerçekleşmektedir.

Ofislerde Yangın Söndürme İçin Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Ofislerde Yangın Söndürme İçin Kullanılan Ekipmanları Nelerdir?, sorusu işletmelerin en çok sordukları sorular arasındadır. Bu söndürme sistemleri arasında;

  • Yangın malzemeleri bulunan dolaplar,
  • Yangın söndürmek amaçlı kullanılan sistemler,
  • Otomatik olarak kullanılan yangın söndürme de kullanılan sistemler,
  • Dumanı tahliye etme sistemler,
  • Yangın algılama sistemleri,
  • Sprink sistemler açısından basınçlandırma sistemleri bulunmaktadır.
Yurtlarda Yangından Korunmak İçin Alınacak Önlemler - Yangın Raporu

Yurtlarda Alınabilecek Diğer Önlemler Nelerdir?

Yurtlarda Alınabilecek Diğer Önlemler Nelerdir?, yangından korunmak açısından ek korunma yolları aranmaktadır. Bu ek korunma yöntemleri;

  • Yapı ve iskan kurumlarının Yangın yönetmeliğine uygun olan görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
  • Yurtların yapımında yatırımcı olan kuruluşlar, yapıların sahipleri ve denetim kurumları oluşan yangınlarda sorumlu tutulmaları gerekmektedir.
  • Tasarım ve uygulamalarda görevli olan mimar ve mühendis gibi yükleniciler, uygulayıcı ve imalatçıların sorumlu tutulması gerekmektedir.
  • Yurtlar da bulunan kazan daireleri, LPG, elektrik tesisatları, yakıt depoları, ısıtıcılar, sobalar ve doğal gaz alanları yangına karşı ekstra korunaklı olması ve bunun için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.
  • Yıldırım düşme gibi doğa olaylarından oluşabilecek yangınlara karşı ek önlemlerin alınması gerekmektedir.
  • Ruhsatlandırma işlemleri ve rutin yapılan denetlemelerde yangın açısından belediye kurumların, sağlık için sağlık müdürlükleri ve emniyet açısından il emniyet kurumlarının görevli bulundurulması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak olan denetimlerin gerçekleştirilmesi gereklidir.
  • Yangından korunma, oluşmasını önleme ve yangın sırasında kurtarma amaçlı olarak;
  • Yurtlarda yangına karşı alınan önlemlerin periyodik olarak kontrolleri yapmalıdır.
  • Denetimleri düzenli olarak yapmalıdır.
  • Yılda en az 2 kez tatbikat gerçekleştirilmelidir.
  • Yangın sırasında acil kurtarma ekipleri hazırlanmalıdır.
  • Yurtta bulunan öğrenciler yangınlardan ve yangın yanında yapılması gereken davranışlar hakkında bilgilendirilmesi gereklidir.