Skip to main content

İtfaiye Raporu Hangi İşyerlerinden İstenir?


İtfaiye raporu yönetmeliğine göre bina sınıfları;

  1. Konutlar ve binalar,
  2. Konaklama amaçlı olarak kullanılan binalar,
  3. Kurumsal olan binalar,
  4. Büro olarak kullanılan binalar,
  5. Ticaret amaçlı kullanılan binalar,
  6. Endüstriyel alanda çalışan iş yerleri,
  7. Eğlence ya da farklı amaçla kullanılan toplanma amaçlı olan binalar,
  8. Depolama tesisleri,
  9. Yüksek tehlike arz eden yerler,
  10. Karışık kullanım amaçlı olarak kullanılan binalar

Yukarıda olan binalar dışında olan bina sınıfları ile ilgili olarak herhangi bir tereddüt yaşanırsa, Bayındırlık ve İskan Bakanlıklarının değerlendirilmesine ve aynı zamanda oranın vereceği kararlara uygun olmaktadır.

İtfaiye Raporu Hangi İşyerlerinden İstenir? - Yangın Raporu

İtfaiye Raporu Yönetmelik Hükümlerinin Uygulanmasından Kimler Sorumlu Tutulmaktadır?

İtfaiye Raporu Yönetmelik Hükümlerinin Uygulanmasından Kimler Sorumlu Tutulmaktadır? İtfaiye raporu bu soruyu da beraberinde getirmektedir. İtfaiye raporu yönetmelik uygulamalarından;

  1. Yapı ve ruhsatları vermeye yetkili olan idareler,
  2. Yatırımcı olan kuruluşlar,
  3. Yapıların sahipleri,
  4. İşverenler ya da işverenlerin vekâlet verdikleri temsilciler,
  5. Tasarım ve uygulama sırasında görevli olan mimar ve mühendisler ile beraber uygulayıcı olan yükleniciler ve imalatçılar,
  6. Yapı yapımında ve kullanımı sırasında görev alan müşavir, danışman kişiler, projelerin kontrolü, yapı denetimi ve aynı zamanda işletme yetkilileri, görevliler yetkili ve aynı zamanda bu işlerden sorumludur.

İtfaiye Raporu Almak Neden Gereklidir?

İtfaiye Raporu Almak Neden Gereklidir?  neden bu kadar elzem olduğu sorgulanmaktadır. Yapılar açısından iskan ve işletme ruhsatları alabilmek açısından gerekli alınması önemli olan belgelerden biri de itfaiye raporudur. Bu belge işletmeler açısından oldukça elzemdir. Bu belge onayı alınmadan işletmelerin hizmete açılması tamamen olanaksızdır.

İtfaiye raporunun yanında adı yangın raporu ya da itfaiye uygunluk belgesi olarak da bilinmektedir. Ayrıca bu belge alınırken alınmış olan önlemlerin binaların yangından korunması hakkında olan yönetmeliğe de uygunluk göstermesi gereklidir.

Ayrıca işletmelerin yalnızca iş yerlerini faaliyete geçirmeleri açısından değil, yangının yıkıcı olan etkilerinden korunmak amacıyla da bu belgesinin alınmış olması oldukça önemlidir. bu belge yangından korunma önlemleri tamamen alındıktan sonrasında işletmelere verilmektedir. Bu şekilde hem işletme sahipleri hem de çalışan kişiler kendi can ve mal güvenlikleri açısından bu raporu almaları gerekmektedir.

İtfaiye Raporu Almak Neden Gereklidir? - Yangın Raporu