Skip to main content

Yangın AVM Raporu


90 yıllarından bu zamana kadar Kent merkezlerinde bulunan AVMler kompleks yapılara sahiptir. Bu yüzden de günümüzde yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir. İnsanlar açısından cazibe merkezleridir. Ekonomi üzerinde yaşanan gelişme ve büyümelerle beraber, yüksek kat ve geniş olan avm merkezlerinin sayıları büyük şehirler de hızlı bir şekilde artış göstermektedir.

Alışveriş merkezleri kozmo bir yapıdadır. Yemek merkezleri, mağazalar ve eğlence merkezlerini barındırdıklarından dolayı yüzlerce insanı barındırmaktadır. Bu sebeple de yangın açısından riskli olan bölgelerdir. Bu yüzden de avm merkezlerinde yangın güvenlik önlemlerinin alınması oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu güvenlik önlemlerinin kontrolü, denetimi ve uygunluğunun olması amacıyla yangın avm raporunun bulunması gerekmektedir.

Yangın AVM Raporu (İtfaiye, Ruhsat) - Yangın Raporu

Yangın gibi acil olan durumlarda harekete geçilmemesi durumunda boğulma, zehirlenmeler ve ölüm gibi can kayıpları yaşanabilmektedir.

Bazen AVM merkezlerinde kazanılan para daha önemli olduğundan dolayı önlemlerin alınması açısından daha az maliyet harcanmaktadır. Ancak bu az harcanılan maliyetler işletme sahilerine can ve mal kayıpları şeklinde geri dönmektedir. Felaketlere sebebiyet vermektedir.

Alışveriş merkezlerinde dikkat edilmesi gerekli olan en önemli hususlardan biri de alışveriş merkezlerinin mevcut olan belediyelerden onaylı projelerine ilave olarak inşa edilmiş alanlar olarak kullanılması bu alanlar üzerinde yangın algılama ve söndürme mekanizmalarının revize edilmesi gerekmektedir.

Alışveriş merkezlerinde bulunan bu bölümlerin revize edilmemesi hem algılama sistemleri hem de söndürme sistemleri açısından korumasız bir şekilde kalmaktadır. Algılama sistemlerinde gelişen bir eksiklik oluşmuş olan yangınların geç ya da orta evrelerinde fark edilmesine neden olacaktır ve bu durum da hasar şiddetlerini artmasına sebebiyet vermektedir.

Diğer bir durum da özellikle de yemek katı içerisinde yer alan sinema salonları içinden yangın kaçış yollarının yangın kompartımanları olarak tasarlanmaları, acil çıkış kapılarına yönlendirilmeleri, flaşör ve kullanılan sirenlerin standartlara uygun olmaları aynı zamanda basınç sistemleri kullanılarak dumanları engelleyecek şekilde tesis edilmesi gerekmektedir.     

Alışveriş merkezlerinde insan yoğunlukları fazla olduklarından dolayı algılama ve söndürme sistemleri bina yangın önleme yönetmeliklerin de belirtilmiş şartların sağlanması oldukça önemlidir.

AVM lerde Yangın Güvenliği

AVM lerde Yangın Güvenliği planlamaları yapılması gerekmektedir. Aktif ve pasif yangın planlamaları yapılmaktadır. Bu planlamalar;

Pasif yangın güvenliği;

  • Yangın güvenliği yapım aşamalarında belirlenmiş bir güvenlik sistemidir.
  • Yangın sırasında meydana geldiği alanda kalmalarını ve ilerlemelerini engellemektedir. Bu nedenle de yangın kaçış alanlarını yangınlara ve dumanlara karşı korumaktadır.
  • Canlılara yangın kaçış açısından gerekli olan zamanı tanımaktadır.
  • Bu önlemlerin detaylı olarak ele alınmaları gerekmektedir.

Aktif yangın güvenliği;

  • Yapıların tamamlanması sonrasında yangının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmalarını ve söndürülmesini amaç edinen bir sistemdir.
  • Yangın başlamasından sonra gerekli güvenlik birimlerini uyarılması ile oluşan yangına en kısa süre içerisinde müdahale edilmesini sağlanmaktadır.
  • Aktif olarak yapılan yangın güvenlik sistemleri yangın ile beraber hareket haline geçen sistemleri tanımlamaktadır. Yangınlara müdahale işlemleri yapılarak kısıtlama ve hatta söndürme amacında hareket etmektedirler.

Bu güvenliklerde yaşanan en küçük bir pürüz can kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bu yüzden de atlanmadan önlemlerin ve kontrollerin yapılması gereklidir

AVM lerde Yangın Güvenliği - Yangın Raporu