Skip to main content

Yangın Tasarım Kriteri Raporu


Yangın güvenli yapı tasarım kriter raporu için;

  • Tasarım kriter raporunun kullanım amacı, tehlike sınıflarına uygun olarak, insan yoğunluğu baz alınarak yapı sınıflandırılmalıdır.
  • Yapı içerisinde kullanılmış olan maddelere göre tehlike sınıflandırılmasının yapılması gerekmektedir.
  • Güvenli tahliye açısından gerekli olan sürelerin tespiti yapılmalıdır.
  • İnşaatlar da kullanılmakta olan yapı malzemelerin yangın karşısında olan davranışlarının bilinmesi gereklidir.
  • Yönetmeliklere uygun olan yangın dayanıklılık sınıflarına ait detayların oluşturulması gereklidir.
Yangın Tasarım Kriteri Raporu (Karar Verme Yöntemleri) - Yangın Raporu

Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri

Çok kriterli karar verme yöntemleri, karar bilimlerinin alt dallarını oluşturan ve farklı yaklaşımları da bünyesinde bulunduran yöntemler bütününü içermektedir. Bu süreç, karar verme kriterlerine uygun olan modelleme ve karar vericilerin süreç sonucunda elde edebileceği faydaları analiz edilmesi sürecine dayanmaktadır.

Karara bağlanması gereken sorunun doğru olarak tespitinin yapılması ve karar süreçlerinin yönlendirilmesi açısından amaçların doğru olarak belirlenmiş olması oldukça önemlidir. karar problem modellemesi içerisinde kritik olan öğe doğru amaç ya da amaçların belirlenmesine bağlı olmaktadır.

Belirlenen amaç, karar ve problemi şekillendirecektir. Amaca hizmet eden kriter ve alternatifler amaç doğrultusunda belirlenecektir. Amacın gerçekçi olması kullanılması açısından önemlidir. Aynı zamanda ölçülebilir ve ulaşılabilir olması da gereklidir. Grubun karar vermesi söz konusu olduğunda amaç üzerinde uzlaşılmış olması oldukça önemlidir.

Yangın tahliye planlarının ve önlemlerini almak açısından çok kriterli karar verme yöntemleri oldukça önemlidir.

Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri (Yangın Kriterleri Önleml) - Yangın Raporu

Tehlike Sınıfları Nelerdir?

Çok kriterli karar verme yöntemleri kullanılarak analiz aşaması tamamlandıktan sonrasında elde edilmiş olan sonuçlar üzerinden değerlendirme yapılarak karar verme işlemi gerçekleştirilmelidir.

Bina ya da herhangi bir bölümünün tehlike sınıfı, binanın sahip olduğu özelliklerine ve bina üzerinde yürütülen işlem ve operasyonların niteliklerine bağlı bir şekilde belirlenmektedir.

Bina ya da herhangi bir bölümünün söndürme sistemleri ve kompartımanlarının oluşmasında Bina tehlike sınıflandırılmaları dikkate alınmaktadır. Bu sınıflandırma;

  • Yangın açısından düşük tehlike
  • Yangın açısından orta tehlike; Seviye 1, 2, 3, 4
  • Yangın açısından yüksek tehlike; Seviye 1, 2, 3, 4 olarak sınıflandırılmaktadır.

Eğer bina içerisinde çeşitli bölümlerde değişik tehlike sınıflarına ait tehlike unsurları bulunuyorsa yüksek kalite sınıflandırmasına uygun olarak uygulama gerçekleştirilmektedir.