Skip to main content

Yangın Konut Raporu


Oluşturulan bir yapının inşaat çalışmaları sonrasında, iskan alınması açısından bu belge gereklidir. İskan; konut inşaatının bitmesinin ardından ilgili binanın kanun ve yönetmelik üzerinde belirtilen standartlara uygun olup olmadıklarının teyit edilmesine dayanan bir yapı kullanım izin belgesidir. Yangın Konut Raporu için belediye imar müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Yasal süreçleri tamamlanmamış olan binalar bu belgeyi alamazlar.

Yangın Konut Raporu (İtfaiye, Ruhsat) - Yangın Raporu

İskan başvurusunda gerekli olan belgeler arasında, başvuru dilekçesi, mimar müracaat formu, ısı yalıtım belgeleri, kroki, uygunluk yazıları, yapı denetim tutanakları, harç ücret makbuzları, asansör ruhsatı ve yangın konut raporunun bulunması gereklidir. Yangın konut raporu be belgeler arasında olan en öneli belgelerdir.

Yangın konut raporu, bina içerisinde yaşayan ailelerin can ve mal güvenliklerini sağlayacak olan belgedir. Bu rapor binalarda yangın çıkması durumunda neler yapılacağı, yangın koruma sistemleri, yangın sırasında çalışacak olan alarm ve uyarı sistemlerini ve söndürme sistemlerinin bulunup bulunmadığını sorgulayan belgedir. Bu belge alınırken binalarda, bina yangın koruma yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakılmaktadır. Yönetmelik içerisinde nelerin yer aldığına mutlaka bakılmalıdır.

Konutlarda Yangın Söndürme Sistemlerinin Bulundurulmasının Önemi Nedir?

Konutlarda Yangın Söndürme Sistemlerinin Bulundurulmasının Önemi Nedir?, sistemlere bakmadan önce alınacak önlemlerin öneminin sorgulanması gerekmektedir. Yaşanılan ve çalışma amacıyla kullanılan tüm konutlarda bina yangın sistemlerinin bulunması oldukça önemlidir.

Kanun üzerinde de bu sistemlerin yer almadığı binalarda oturma ruhsatının verilmesine izin verilmemektedir. Ayrıca bu kanunun yanında asıl önemli olan insan sağlığını tehlikeye sokabilecek olan noktalarda önlem alınmasını sağlamaktır.

Konutlarda bulunan yangın merdivenleri, otomatik olarak kullanılan yangın söndürme sistemleri ve acil çıkışların açık ve kullanılabilir olması oldukça önemlidir. Beklenmeyen bir anda yangın oluşması halinde kişilerin bilinçli olmaları açısından konut sahiplerine yangın eğitimlerinin verilmesi oldukça önemlidir. Aksi durumda can ve mal kayıpları yaşanmaktadır.

Konutlarda Yangın Merdiveni Bulundurma Zorunlulukları Neye Göre Belirlenmektedir?

Konutlarda Yangın Merdiveni Bulundurma Zorunlulukları Neye Göre Belirlenmektedir?, konutlarda kaçış sistemleri açısından önemlidir. konutlarda yangın merdivenlerinin bulunup bulunmaması binaların yüksekliğine bağlı olarak değişmektedir. 

21,5 metre yükseklik sonrasında insanlar panik halinde kaçmaya çalışırlarken bina da bulundukları konuttan atlama durumunun yaşanacağı göz önünde bulundurulmalıdır. 21,5 ve 30,5 metre olan binalarda daha fazla konuta yer verilecektir. Bu sebeple de kaçan insanların birbirlerine zarar verme olasılıkları bulunduğundan dolayı yangın merdivenlerinin bulunması zorunlu olmaktadır.

Konutlarda Yangın Güvenliği - Yangın Raporu

Konutlarda Kullanılan Yangın Söndürme Cihazları Nasıl Kullanılmaktadır?

Konutlarda Kullanılan Yangın Söndürme Cihazları Nasıl Kullanılmaktadır?, binalarda kullanılan söndürme sisteminin yangının söndürülmesi açısından nasıl kullanılacağını bilmek oldukça önemlidir. 

  • Yangına erken müdahale açısından cihazı yangın bölgesine getiriniz. Rüzgarın engellememesi açısından rüzgarı arkanıza almalısınız.
  • Ateşe mümkün olan seviye de yaklaşınız.
  • Kullanılan cihaz eğer karbondioksit içeriyorsa tüp valfini sola doğru çevirmelisiniz.
  • Kuru toz içeriği bulunuyorsa tetik mekanizmasını kilitlemiş olan pimi çıkartmalısınız
  • Tetiğe en son noktasına kadar basarak çıkan gaz ya da tozu yangın çıkmış olan yerine doğru püskürtülmelidir.
  • Oluşan yangını önden arkaya olacak şekilde söndürülmelidir.
  • Yangının sönmüş olduğundan emin olana kadar olay yerini terk etmemelisiniz.

Tozlu olan cihazları, içerisinde bulunan toz bitene kadar boşaltmalısınız.