Skip to main content

Yangın Fabrika Raporu


Bilimin ve beraberinde teknolojinin de ilerlemesi ile beraber endüstriyel tesislerinde sayısı artmaktadır. Endüstriyel tesisler genellikle oluşturulan fabrikalardır. Fabrikalarda kullanılan kimyasal maddeler ve kimyasal yürütülen süreçler, üretim açısından kolaylık oluştururken denetlenme yapılmadan, kullanımlarından önce önlem alınmadan kullanımlarının uygunsuz olması hem çevre hem de insan açısından risk teşkil edebilmektedir.

Yangın Fabrika Raporu (İtfaiye, Ruhsat) - Yangın Raporu

Kimyasal maddeler, tüketici olan malların yanında, tarım, imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde önemli olarak kullanılan üretim bileşenleridir. Bu maddelerin belirli yerlere taşınması, depo edilmesi ya da kullanımları sırasında oluşacak aksaklıklardan dolayı gerçekleşecek olan kazalar tahribatlara neden olmaktadır.

Tehlikeli olan kimyasallar; patlayıcı, kolay alevlenen, oksitleyen, toksik, aşındırıcı ve zararlı gibi tehlikeli özellikleri barındırmaktadır.  Fabrikalarda bu maddelerin en çok kullanılması ve depolama gibi durumları bulunduğundan dolayı yangın önlemek için yangın fabrika raporunun bulunması oldukça önemlidir. yangın fabrika raporu bulunmayan hiçbir fabrika hizmete açılmamaktadır.  Yangınlar önlenebilen olgulardır.

Fabrika Alanlarında Yangına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Fabrika Alanlarında Yangına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?, bu soru alınacak önlemleri büyük çoğunlukla belirlemektedir.

  1. Yangınlardan korunma amacıyla önlemlerinin alınmamış olması
  2. İşçilerin bilgisiz olmaları
  3. İhmal ve dikkatsiz davranışlar
  4. Kazaların yaşanması
  5. Sıçrama olayları
  6. Sabotaj vakaları
  7. Tabiat olayları
  8. Bacalar yer almaktadır.

Bacalar ısı elde etmek amacıyla kullanılan gaz ve dumanların dışarı atmak açısından kullanılmaktadır. Bu yapılar içerisinde yapılan imalat ve boyama işlemlerinden dolayı gazlar oluşmaktadır.

Bacaların iç kısımlarının sıvanmış ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Pürüzlü ve sıvanmamış olan yüzeyler de atıkların tortuları birikecektir. Bu da tutuşmaların gerçekleşmesine neden olmaktadır.

Fabrikalarda Yangından Korunmak İçin Alınacak Önlemler - Yangın Raporu

Fabrikaları Yangından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Fabrikaları Yangından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?, yangınların oluşmaması açısından sıklıkla sorulan sorular arasındadır.

Fabrikalarda yangına sebep olabilecek faktörlerin tespit edilmesi açısından kriminal laboratuvarların kurulması gereklidir.

Müfettişlerin bu alanlara yangın araştırmalarını düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Daha öncelerinde çıkan endüstriyel fabrika yangınların incelenerek, yangına sebebiyet veren faktörler, benzer olan yangınların çıkmaması açısından benzer işletmeler ile iletişime geçilmesi gereklidir.

Yangın ekipmanlarının düzenli kontrolleri yapılmalıdır.

Yangın kaçış planı hazırlanmalıdır.

Yılda en az iki kez tatbikat gerçekleştirilmelidir.

Baca temizliklerinin düzenli olarak yapılması gereklidir.

Sprik sistemlerinin kontrolü ve gaz emme sistemlerinin kontrolü gerçekleştirilmelidir.

Dikkatsizlik ve ihmallerin en aza indirilmesi açısından yangın hakkında işçilere eğitimlerin verilmesi gereklidir.