Skip to main content

İtfaiye Uygunluk, Raporu Yönetmeliği


İtfaiye Uygunluk Raporu Yönetmeliğin amacı; kamu kuruluşları, özel olan kuruluşlar, geçek olan kişiler tarafınca kullanılmakta olan binalar, yapılar, tesis ve işletmelerin; tasarımları, yapımları, işletmeleri ve bakımlarının kullanım safhaları sırasında çıkabilecek olan yangınların en aza indirilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda çıkabilecek olan yangınların can ve mal kaybını en aza indirmeyi amaçlayarak kısa süre içerisinde söndürülmesini sağlamak, yangınların öncesinde sırasında alınacak olan önlemlerin, organizasyonunu, kişilerin eğitimlerinin, denetim ve esaslarını belirlemektir.

İtfaiye Uygunluk, Raporu Yönetmeliği - Yangın Raporu

İtfaiye Uygunluk Raporu Yönetmeliğinin İçeriğinde Neler Yer Almaktadır?

İtfaiye Uygunluk Raporu Yönetmeliğinin İçeriğinde Neler Yer Almaktadır? Yapıyı bu belgeyi almaya hazırlamak açısından hakim olunması gerekli olan konular arasındadır. İtfaiye uygunluk raporu yönetmeliğinde;

  1. Her türlü binada, yapılarda ya da tesis gibi açık ya da kapalı olan alanlarda yer alan işletmede alınacak yangın önleme ve söndürme tedbirleri
  2. Yangınının; ısı, duman, zehirleyici olan gazları ve yapılan panik sebepleriyle can ve mal güvenlikleri bakımından yol açabilecek olan tehlikeleri en aza indirebilmek açısından, bu işletmelerin tasarımı, yapımı, kullanımı ve işletim esaslarını kapsamaktadır.
  3. İtfaiye uygunluk raporu yönetmelik hükümleri;
  4. Yürürlüğe girmesi öncesinde yapı ruhsatlarının alınmış olan ve henüz yapımlarına başlanmamış olan yapılar
  5. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonrasında kulanım amaçları değiştirilerek, sağlık, eğitim ya da konaklama amacı ile kullanılacak olan tesisler, tehlikeli ve yanıcı maddelerin bulundurulacak olan binalar, bina da yer alan kişilerin 200’ü geçen işletmeler
  6. Diğer işletmeler hakkında uygulanmaktadır.
  7. Karada ve suda yer alan sürekli ya da geçici olarak kullanılacak, resmi ya da özel, yer üzerinde inşaatı ve değişiklik, onarımlarını da içine alan sabit ya da hareketli olan yapılar sayılarak bu yönetmelik kullanılarak işlem yapılmaktadır.
  8. Korunması gerekli olan kültür varlığı olan binalar üzerinde, yangına karşı alınabilecek olan tedbirler için yapılacak tesisatlara ilişkin, Kültür koruma kurulunun da görüşü alınmaktadır. Bu yapıların asıl özelliklerini etkilemeyecek şekilde, tahliye edilmesi, yangın algıma, yangın uyarı ve söndürme sistemleri içerisinde gerekli olanlar kurulmaktadır.
  9. Türk silahlı kuvvetleri tarafından kullanılacak olan yapılar, bina ve tesislerin, alanların yangından korunmaları, bu yönetmelik hükümlerinin dikkate alınarak düzenlenmektedir.

Bina yangınlarına alınacak olan önlemleri inceleyen ekiplerin tamamen objektif olarak değerlendirme yapmaları oldukça önemlidir.

Önlemlerde oluşan ihmallerin doğuracağı sonuçlar hem mal hem de can güvenliği açısından ağır olmaktadır. Bu tarz sorunlara sebebiyet vermemek açısından bina incelemelerinde bu yönetmeliği dikkate almaları oldukça önemlidir.

İtfaiye Uygunluk Raporunda Aranan Genel Kriterler Nelerdir?

İtfaiye Uygunluk Raporunda Aranan Genel Kriterler Nelerdir? İşletmeler tarafından en sık araştırılan konulardır. Bu yönetmelik içerisinde;

  • Kullanılan yapı ve malzemelerin yangın yönetmeliklerine uygun olup olmaması
  • Acil çıkışların ve tahliyenin itfaiye uygunluk raporu yönetmeliğine uygun olup olmaması
  • Acil çıkış ve çıkış için yönlendirme aydınlatmaların ve yönlendirme levhalarının itfaiye uygunluk raporu yönetmeliğine uygun olup olmaması
  • Yangın güvenlik alanlarının ve yangın çıkış kapılarının itfaiye uygunluk raporu yönetmeliğine uygun olup olmamasına bakılmaktadır.
İtfaiye Uygunluk Raporunda Aranan Genel Kriterler Nelerdir? - Yangın Raporu

İtfaiye Uygunluk Raporu Almak İçin Başvuruda Bulunması Gereken Belgeler Nelerdir?

İtfaiye Uygunluk Raporu Almak İçin Başvuruda Bulunması Gereken Belgeler Nelerdir? Hangi belgeleri götüreceğini bilmeyenler açısından gerekli olan bir bilgidir. Bu belgeler;

  • Yapıyı kullanım izin belgesi, yapı kullanma izin belgesi üzerinde ‘konut’ olarak belirtilmiş olan işyerlerinin başvurularında yer verilmesi gereklidir.
  • Yapının numarataj belgesi
  • Gerekli olan kurum imza sirküleleri
  • Vekil olan kişi varsa vekaletname belgesi
  • Bina Ticaret Sicil Gazetesi bulunması gerekmektedir.